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RE: Revenue Ruling 93-003

ISSUES AND FACTS

City A, Alabama will host a national tournament in 1997. City
B, Alabama will host the tournament in 1994. The tournaments
are expected to attract more than 50,000 entrants who will
participate in the tournament. Each person is required to pay
an entry fee to participate in the tournament. The entry fees
are returned to the participants as prize money. The sponsor of
the tournament has also qualified with the Internal Revenue
Service as a 501(c)(3) organization.

The request for a revenue ruling concerns whether the entry fees

paid to participate in the tournament are subject to Alabama
sales tax as a gross receipt from operating a place of amusement.

LAW AND ANALYSIS

Code of Alabama 1975, §40-23-2(2) imposes a 4% tax wupon the
gross receipts of any person in the business of conducting or
operating a place of amusement or entertainment within the State
of Alabama. Regulations promulgated by the Department of
Revenue consistently impose a tax upon admission fees which are
charged to the general public and also upon other amounts
charged by the operator which the operator retains. See Rule
810-6-1-.125, receipts from operating places of amusement, Rule
810-6-1-.139, receipts from parking on fairgrounds and Rule
810-6-1-.125.01, receipts of the golf courses open to the public.

However, the receipts which are subject to tax are retained by
the operator of the place of amusement. The entry fees which
are paid to participate in the tournament are returned to the
participants as prize money. The entry fees are not retained by
the operator of the place of amusement. Therefore, the entry
fees are not subject to the amusement tax as a gross receipt



from operating a place of amusement. Any portion of the entry
fees used to off-set expenses from operating the tournament is
jncidental to their purpose as a source of funds for prize
money.

Although the national organization will conduct and operate the
tournament, the national organization will not operate the
tournament as an ongoing "business™. Although the State of
Alabama is fortunate to have two cities host the tournament in
1994 and 1997, this is not an activity or business regularly
engaged or continuing within the State of Alabama.

HOLDING

Entry fees paid by participants in a bowling tournament which
the sponsor of the tournament returns to the participants as
prize money are not subject to Alabama sales tax.
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